Holocaustmonument Levenslicht in tuin van Welgelegen
Op 27 januari a.s. is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd. De gemeente Midden-Groningen herdenkt, op initiatief van de Odd Fellows uit Sappemeer, de holocaustslachtoffers door het plaatsen van het monument ‘Levenslicht’ in de tuin achter het Odd Fellowhuis ‘ borg Welgelegen’. Ook worden er briefjes ten toon gesteld die door gedeporteerde Joden uit de trein geworpen zijn en is het tuinpad naar het monument verlicht. Onderweg zijn namen van gedeporteerde Joden te horen. Het monument Levenslicht is ontworpen door lichtkunstenaar Daan Roosegaarde en is dagelijkse te zien vanaf van woensdag 22 januari t/m zondag 2 februari van 18:00 – 21:00 uur.
Onthulling – uitnodiging
Op woensdag 22 januari om 17.30 uur onthult burgemeester van Midden-Groningen Adriaan Hoogendoorn Levenslicht bij borg Welgelegen met een passend programma. Zo verzorgt Wim Rozema, secretaris van de historische vereniging Hoogezand-Sappemeer een korte inleiding en is traditionele Joodse muziek te horen.
U bent welkom vanaf 17.15 uur. De onthulling eindigt om plm. 18:00 uur. Na afloop staat er een kop soep voor u klaar.
Internationale herdenkingsdag voor de Holocaust
Op maandag 27 januari, de exacte dag van bevrijding, herdenken we de holocaust op gepaste wijze met – om klokslag 20.00 uur – 2 minuten stilte tijdens de internationale herdenkingsdag voor de Holocaust. Ook dit vindt plaats bij borg Welgelegen en in aanwezigheid van wethouder Erik Drenth. U bent welkom vanaf 19.45 uur. Na afloop is er gelegenheid om koffie te drinken in de borg.
Landelijk project
Het monument Levenslicht is onderdeel van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 gemeenten deelnemen. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie, als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo-caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en vaak generaties lang hun leven leefden.
Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend. Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker .

Odd Fellows en Joden
Bij het stichten van de eerste Nederlandse Odd Fellow loges, eind 1800, zijn veel Joden betrokken en lid geweest. De Sappemeerster loge heeft in de oorlogstijd geen leden van Joodse afkomst gehad, maar ten tijde van de bezetting waren de samenkomsten van de Odd Fellows, net zoals die van de Vrijmetselaars, verboden geweest. Vanuit dat verleden willen de Odd Fellows uit Sappemeer graag stil staan bij het verlies van de gedeporteerde Joden uit de omgeving Midden-Groningen door middel van de organisatie rondom het monument Levenslicht.
Leden van beide Sappemeerster loges zullen de bezoekers de weg wijzen.