Zien en zelf ervaren is beste leerschool

De deelnemers aan de Gouden Handen Award 2024 uitgaande van de Sappemeerster Odd Fellow-loges kregen vorige week als kers op de taart een workshop Veiligheid in de bouw bij HOC-Opleidingen in Tynaarlo. De deelnemers waren afkomstig van verschillende Praktijkscholen uit de regio.

Nadat ze in maart jl. hun werkstuk bij SSPB Praktijkcentrum Bouw in Sappemeer volbrachten en daarvoor een certificaat ontvingen, kwamen de scholieren nu opnieuw bijeen ditmaal bij HOC in Tynaarlo.

Hier maakten ze kennis met allerlei aspecten verbonden aan veilig werken in de bouw. Tijdens een voor hen op maat gemaakte workshop Veiligheid in de bouw ging het niet alleen om theorie, ook kregen ze de praktijk te zien. Zien en zelf ervaren is de beste leerschool. Beurtelings kregen de leerlingen een valgordel omgegespt en voelden hoe het is als je onverhoopt in de lucht komt te hangen. Ook kregen ze de praktische basisvaardigheden te zien voor het vakkundig en veilig bedienen van een autolaadkraan.

Bij HOC wordt gezocht naar de juiste balans tussen theorie, de wettelijke voorschriften en de praktijk waarin veilig werken voorop moet staan. Een ongeluk is zo gebeurd en kan grote gevolgen hebben, zo leerden de deelnemers. Veiligheid blijft altijd mensenwerk.

Met de Gouden Handen Award willen de Odd Fellows de leerlingen van het VMBO en het Praktijkonderwijs in het zonnetje moet zetten. Het doel van dze Award is te laten zien waar het Vmbo en het Praktijkonderwijs voor staat. Dit onderwijs levert vakmensen af met praktisch inzicht, met ‘gouden’ handen. Deze leerlingen doen niet onder voor Hbo- of Vwo-studenten. Zij zijn straks de vaklieden die onmisbaar zijn voor het functioneren van onze samenleving. Voor de Odd Fellows alle reden om deze jongeren te helpen trots en zelfrespect uit te stralen.