Aletta Jacobs in de schijnwerpers
Op maandag 13 januari jl. was er een inspirerende nazitting met veel gasten van buiten onze loges over de in 1854 in Sappemeer geboren Aletta Jacobs. Zij was het achtste kind in het gezin van elf kinderen van heel- en vroedmeester Abraham Jacobs.
Prof. dr. Mineke Bosch, hoogleraar Moderne Geschiedenis aan de RUG, schetste de roem van deze beroemde plaatsgenoot. Ook ging ze uitvoerig in op de vele tegenwerkingen die deze vooruitstrevende vrouw kreeg te verwerken.
Aletta Jacobs bezocht als toehoorder de Rijks HBS in haar geboorteplaats waar normaal geen vrouwen werden toegelaten. In 1871 volgde haar toelating als student medicijnen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Aletta was de eerste afgestudeerde vrouw van Nederland. Ze groeide op in een vrijzinnig en vooruitstrevend klimaat. Nadat ze haar zieke vader als huisarts enige tijd verving, begon ze in Amsterdam met een eigen praktijk en was daarmee de eerste vrouwelijke arts van ons land. Ze was een echte feministe en pacifiste en omringde zich door vrijdenkers. Ook was ze actief als anti-conceptievoorlichter.
Onvermoeibaar streed Aletta Jacobs voor de gelijke rechten van mannen en vrouwen. In onze geschiedenisboekjes is maar weinig aandacht voor haar grote rol in de destijds zeer vooruitstrevende vrouwenbeweging. Vele jaren was ze voorzitter van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht. Mede door haar grote inzet kregen ook vrouwen uiteindelijk in 1919 kiesrecht. Haar bemoeienissen pasten maar moeilijk in het heersende politieke klimaat, vandaar dat ze op vele manieren tegenwerking ondervond. Aletta Jacobs overleed in 1929 in Baarn.

 

Lezing over ondergang Joden uit Midden Groningen

In het kader van de Holocaustherdenking in Borg Welgelegen in Sappemeer,  vindt op dinsdag 28 januari a.s. in de borg een lezing plaats van oud-geschiedenisleraar Wim Rozema  over de ondergang in de oorlogsjaren van de joodse gemeenschap in Midden-Groningen. Hij spreekt over de verschrikkingen rond de Jodenvervolging  in Hoogezand, Sappemeer, Slochteren, Noord- en Zuidbroek, Muntendam en Meeden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Door wat nu de gemeente Midden-Groningen is, reden de goederenwagons met duizenden Joden vanuit het doorgangskamp Westerbork naar de vernietigingskampen in  Oost- Europa. Dit laatste wisten de mensen die werden weggevoerd niet. Een aantal van hen wierp briefjes uit de trein met een groet aan hen die achterbleven en een hopelijk weerzien na de oorlog. Dit heeft niet zo mogen zijn. In borg Welgelegen is gedurende de Holocaustherdenking een aantal van deze briefjes te lezen.

In het kader van de Holocaustherdenking  en het monument ‘Levenslicht’ in de tuin van Welgelegen hebben de Odd Fellows Wim Rozema  uitgenodigd zijn eerder gehouden ‘Westerdieplezing’ over dit schokkende onderwerp,  nogmaals te vertellen voor hen die er toen niet bij konden zijn.

Aanvang half acht. Entree lezing:  5 euro p.p. Gezien de beperkte zaalruimte kunnen belangstellenden voor de lezing alvast intekenen op een lijst in de borg.

De tentoonstelling in de borg en het lichtmonument in de tuin zijn gratis te bezoeken van 22 januari tot en met 2 februari  dagelijks van 18.00 tot 21.00 uur.