Odd Fellow-historie naar gemeentearchief

Maandag 27 december jl. was een bijzondere dag: de administratie van de Odd Fellows verliet haar vertrouwde plek in borg Welgelegen te Sappemeer. Verpakt in hedendaagse archiefdozen verhuisde ze naar het nieuwe huis van Cultuur en Bestuur van Midden-Groningen.

Al vanaf de oprichting in 1907, bewaarde de John Welch Loge zorgvuldig alle notulen, financiële rapporten, voordrachten en andere verslagen. Inmiddels barstten de stalen archiefkasten uit hun voegen, bovendien was de informatie steeds lastiger terug te vinden. Dit moest anders en daarom werd een Archiefcommissie ingesteld. Inmiddels had de nieuwe eigenaar van de borg, het Groninger Landschap, andere plannen met de archiefruimte. Het bestuur van de loge nam het besluit om de meer dan honderd jaar plaatselijke Odd Fellow-historie onder te brengen bij het Gemeentearchief van Midden-Groningen.

Het uitzoeken en sorteren van het historisch papierwerk kostte vele dagdelen werk. Gelukkig kreeg de commissie hulp van andere Odd Fellow-leden en van een lid van een van de Groninger Odd Fellow-loges die beroepshalve ervaring had met dit werk. Alles wat bewaard moest worden is verpakt in zuurvrij omslagpapier in archiefdozen en voorzien van coderingen, wat het later terugvinden van de informatie vereenvoudigd.

Eind 2021 was het zover. Twee leden van de John Welch Loge brachten zes en een halve meter archief naar het huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand. Hier stond de archivaris met een steekkar klaar en samen rolden ze de dozen de kluis. Een historisch moment: Meer dan honderd jaar Odd Fellow-historie kreeg onderdak in het splinternieuwe archief van het huis van Cultuur en Bestuur.