“Het is al te gemakkelijk om naar de overheid te kijken als het om maatschappelijke betrokkenheid moet gaan”, aldus Commissaris van de Koning in Groningen, René Paas in de nazitting van de Sappemeerster Odd Fellowloges. “Wij allen hebben de opdracht maatschappelijk betrokken te zijn. In je rol als ouder, ondernemer, coach, automobilist, fietser, of wat dan ook. Als burger dien je betrokken te zijn op je omgeving. Veel van onze beschaving begint al bij de opvoeding. Daar ligt de basis voor fatsoen, omgangsvormen en waarden en normen in onze samenleving. Maatschappelijke betrokkenheid is het antwoord op de problemen die je ziet.
Hij ziet ook dat de samenleving nogal wat achterblijvers omvat. Mensen die door welke oorzaak dan ook, worden ‘vermalen’ door de omstandigheden. Laaggeschoold zijn, weinig of geen werk hebben, of die door aardbevingsschade gevangen zijn in hun eigen huis. Zo kan het gebeuren dat je door de omstandigheden cynisch wordt. Het pessimisme is dan royaal voor handen. Groningen kan volgens hem wel wat maatschappelijke betrokkenheid gebruiken. Hij deed een appèl op goed noaberschap, het omzien naar elkaar en op het bieden van werk aan kansarmen.
“We moeten het pessimisme voorbij en geloven in kansen. Maatschappelijke betrokkenheid is een onderdeel van ons mens-zijn. Als je geluk hebt in het leven, mag je dat delen met anderen. Het is een verplichting aan ons allen een beetje optimist te zijn. We moeten proberen de wereld een beetje beter achter te laten dan toen we deze aantroffen”, benadrukt de CdK.
Roel Nijhof bedankte in zijn rol als voorzitter van de Commissie MA, de heer Paas voor zijn boeiende betoog. Hij schetste de overeenkomsten tussen de CdK en de Groninger schilder Marten Klompien. Beiden trouw aan hun idealen en doelbewust bezig met hun mooie provincie. Roel bood namens de loges de heer Paas een antiquarisch boek aan van deze in 1917 in Hoogezand geboren schilder en graficus.